GEMEENTE KATWIJK

Per 1 januari 2006 vormen Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg samen een bloeiende gemeente met ruim 60.000 inwoners. De fusie is door de dorpen zelfstandig in gang gezet om als één grote gemeente haar positie in de omgeving te versterken.
Er is gekozen voor de naam Katwijk, vanwege de naamsbekendheid. Een belangrijk uitgangspunt van de fusie is geweest om elk van de drie gemeenten hun eigen cultuur, tradities en karakters te laten behouden. Echter, de rijke cultuurhistorie van de voormalige dorpen vormt daarin juist ook een samenbindend motief.

Ook na de fusie streeft Katwijk daarom een ontwikkeling na waarbij men trots is op traditie en oog heeft voor vernieuwing. De drie dorpen hebben ieder hun eigen geschiedenis die helemaal terugloopt tot voor het jaar 1000.

Hoe de RijnGouwelijn straks precies naar en door Katwijk gaat rijden is nog niet bekend. Maar, waar de haltes ook komen, ook voor deze gemeente betekent de komst van de tram een grote verbetering van het openbaar vervoernet in de Oost-Westrichting. Als de lightrail-verbinding er ligt, betekent dat voor Katwijkers minimaal vier keer per uur een rechtstreekse verbinding met Leiden Centraal. Ook voor mensen die Katwijk willen bezoeken is de RijnGouwelijn een verbetering. Op de website van de gemeente Katwijk leest u meer.